MANASLU CIRCUIT
Manaslu, som betyr "Åndens fjell", er det åttende høyeste fjellet i verden, og ligger i Mansiri Himal, Himalaya. Manaslu ble første gang besteget 9. mai 1956 av Toshio Imanishi og Gyalzen Norbu.
Blir du med på Manaslu Circuit, blir du med på en fantastisk vandring rundt verdens åttende høyeste fjell, Manaslu. Vandringen starter i den sjarmerende landsbyen Soti Khola og ender i Dharapani.
Reiseleder: Marit Andreassen, Monica V. Carter eller Cecilie Seim
Pris: Kr. 44 900,-
Dag til dag-program:
Dag 1: Avreise fra Norge
Dag 2: Ankomst Kathmandu. Etter innkvartering på hotell går vi ut i byen og ser på livet. Vi spiser velkomstmiddag på en koselig restaurant.
Dag 3:
Sightseeing i Kathmandu. Vi kjører til Pashupatinath, det største og viktigste hindutempel i Kathmandu. Deretter går turen til Bodhnath, en av de største stupaene i verden. Vi besøker også bydelen Patan hvor de selger tepper, og Bhaktapur som har utrolig mye gammel arkitektur. Om kvelden forbereder vi oss til fjellturen.
Dag 4:
Vi kjører tidlig morgen fra Kathmandu til Soti Khola(ca 8-9 timer). Det er en lang kjøretur, men det fine med turen er at vi kjører gjennom mange landsbyer og får på den måten et innblikk i hverdagslivet der. Ved ankomst til Soti Khola(730m) sjekker vi inn på en lodge. Resten av dagen bruker vi på å utforske denne sjarmerende landsbyen.
Overnatting på lodge.
Dag 5:
Vi vandrer til Macha Kohla Gaon(900m). Vi starter vandringen vår oppover langs elvebredden av Budhi Gandaki-elven. Været pleier å være varmt og godt da vi er på en lav høyde. Vi vandrer gjennom mange sjarmerende landsbyer før vi ankommer den koselige landsbyen Macha Khola Gaon hvor vi tar inn på et lokalt tehus med god mat.
Overnatting på lodge.
Dag 6:
Vi vandrer til Jagat(1370m). Turen fortsetter vandringen oppover og vi møter mange esler og muldyr på vår vei, transportmidlene som er mest brukt i dette området. Vi passerer også den utsmykkende Mani veggen, en vegg laget av steiner med Buddistiske bønner påskrevet. Vi passerer også de varme kildene ved Tatopani. Dette er den største varmekilden i dette området. Vel fremme i Jagat, en vakker brolagt landsby, sjekker vi inn på et lokalt tehus.
Overnatting på lodge.
Dag 7:
I dag går vandringen videre til Deng(1840m). Vi krysser Budhi Gandaki-elven og fortsetter videre på stien som nå går høyt over elven. Vi passerer færre og færre landsbyer nå når vi kommer høyere opp. Utsikten over de snødekte toppene i Manaslu-regionen er fantastisk! Vi går gjennom landsbyen Philim før vi kommer til Deng, målet vårt for dagen. Resten av dagen tilbringer vi i området her.
Overnatting på lodge.
Dag 8:
Vi vandrer til Namrung(2630m). Vi passerer mange Mani bønnevegger, påvirkningen fra den tibetanske kulturen er godt synlig i dette området. Vi har lunch underveis i Ghap landsby. Herifra er det ca 2 timers gange før vi når Namrung hvor vi skal overnatte i dag. Temperaturen er kjøligere nå når vi er kommet høyere opp. Utsikten er ubeklagelig!
Overnatting på lodge.
Dag 9:
I dag er den en kort vandredag. Vi skal til landsbyen Lho(2800m). Vi passerer mange buddistiske klostre før vi får en fantastisk utsikt av selveste Manaslu(8156m), verdens åttende høyeste fjell. Vi nyter resten av dagen i denne sjarmerende landsbyen.
Overnatting på lodge.
Dag 10:
I dag skal vi vandre til Sama Gompa(3360m). De snødekte fjellene rundt oss ruver enormt i horisonten. Vi går videre gjennom beitemarker i Samagoan landsby hvor vi ofte ser yak som beiter i nærheten. Folket rundt her er sterkt knyttet til Tibet og de reiser fortsatt til Tibet for å kjøpe og selge varene sine. De følger den eldgamle saltveien som har vært brukt i århundrer. Vel fremme i Sama Gompa kan vi utforske et av de største klostrene i dette området.
Dag 11:
Akklimatiseringsdag!
Etter å ha vært på trekking i 6 dager blir det deilig med en hviledag i Sama Gompa. Vi tillater kroppen vår å tilpasse seg den tynnere Himalaya-fjelluften. Det er et kloster vi kan utforske men høydepunktet er den enestående utsikten over Manaslu.
Overnatting på lodge.
Dag 12:
Vi vandrer videre til Samdo(3780m), den siste landsbyen før Larkya-La passet. Her tilbringer vi natten på et høyt platå med utsikt over de snødekte fjellene og de dype grønne dalene nedenfor. Vi kan fortsatt se Budhi Gandaku-elven. Vi overnatter på et enkelt og primitivt tehus hos noen gjestfrie tibetanere.
Ovetnatting på lodge!
Dag 13:
I dag skal vi til Larkya Guest House(4200m), siste overnattingssted før vi går over Larkya La-passet.. Vi legger nå nesten hele sivilasjonen bak oss og passerer ruinene av landsbyen Larkya Bazar, en tidligere kjent handel-landsby. Vi tar inn på Larkya Guest House, et bittelite enkelt tehus og overnatter der før vi går den siste stigningen opp til passet dagen etter.
Dag 14:
Vi går videre mot høydepunktet for turen vår, Larkya La Pass(5160m). Snart får vi se bønneflaggene som markerer Larkya La-passet. Vi går den siste stigningen på en bratt steinete sti opp til passet. Herifra er utsikten fantastisk! Fjellutsikten inkluderer Himlung Himal (7125m), Cheo Himal (6820m), Kang Guru (6.981m), og Annapurna II (7.939m). Etter å ha brukt god tid på å nyte utsikten fra passet, starter vi den lange bratte nedstigningen til Bimthang(3700) hvor vi skal tilbringe natten. Det er en lang og til tider litt slitsom tur i dag, men utsikten er verdt det!
Overnatting i lodge.
Dag 15:
Vandring fra Bimthang til Dharapani(1960m). Stien følger nå Dudh Khola nedover, før den går inn i en skog av furu og rhododendron. Stien fortsetter gjennom en trang dal til du når dalens høytliggende landdyrkende område ved Karche. Vi passerer frodige jorder før vi tar en bratt stigning over en ås dekorert med bønneflagg. Vi fortsetter ned til elvebredden ved Gho og deretter videre til Dharapani.
Overnatting på lodge.
Dag 16:
Vår vandretur er nå over og vi blir hentet i jeep som tar oss inn i Annapurna-regionen. Vi kjører til Besishahar(ca 6 timer). Veien er litt bumpete og røff, men vi har vår private jeeper og sjåfører.
Overnatting på hotell.
Dag 17:
Vi nyter en hotellfrokost før vi kjører siste stykke fra Besishahar til Kathmandu(ca 6 timer). Vi sjekker inn på hotellet, slapper litt av før vi møtes for en avskjedsmiddag i Kathmandu.
Dag 18:
Formiddag er det tid til shopping i Kathmandu. Om ettermiddagen starter hjemreisen.
Dag 19:
Ankomst Norge!
Klikk her for Kontakt/Påmelding:
Ved påmelding betales et depositum på kr. 3 500,- .
Kontakt Høyfjellspesialisten for mer info.
Tlf.: 478 63 522
hoyfjellspesialisten@gmail.com
Prisen inkluderer:
T/r Oslo Kathmandu. All transport i Kathmandu. All sightseeing i Kathmandu m/guide og inngangsbilletter. Trekking-tillatelser og parkavgifter, samt fullpensjon på trekking i Manaslu-området. Transport t/r fjelltur. Overnatting i Besishahar. Kathmandu hotel b/b. Velkomstmiddag og Farewell-middag i Kathmandu.
Norsk guide ved min 6 personer.
Prisen inkluderer ikke:
Vaksinasjoner og forsikringer.
Visum
Generelt drikke og tips til guider og bærere.
I de høye Himalaya-fjellene ligger kongedømmet Nepal med ca. 20 mill. innbyggere. Det er et fascinerende land på mange måter og ønsket om å komme tilbake til landet er ofte stort etter en reise. Landet har en "lang" historie, en fargerik kultur, spennende mennesker, nydelig natur og en av de beste vandringsmuligheter på jorda.
Nepal`s historie er nært knyttet til dets geografiske beliggende; mellom Indias fruktbare sletter og Tibet`s ørkenaktige platå. Dets posisjon mellom India og Kina har til tider betydd at landet kunne spille en mellom- og formidlerrolle mellom de to stormaktene. Andre tider har Nepal blitt invadert. Innenlands viser historien en dynamikk hvor småbyer i fjellskråningene kjempet mot hverandre om makten. Byene i Kathmandudalen, Kathmandu, Patan og Bhaktapur bærer ennå preg av den konkurransen som en gang utspant seg mellom mini-kongedømmer. Fra å ha et kongedømme der kongen og hans hoff regjerte, har landet i dag utviklet et demokrati.
Religionen i Nepal er både hinduisme og buddhisme. Ofte er det vanskelig å skille dem, fordi mange har blandet de to religioner. Fjellfolkene og de tibetanske flykningene i landet er buddhister. Offisielt er Nepal et hinduistisk land; det eneste i verden.
Bak templer og palasser i Kathmandudalen, over fjellene som omkranser denne dalen, ligger de virkelig store fjellene. Blant de mange flere-tusen-meters-høye fjellene finner vi verdens høyeste; Mount Everest eller Sagamata som nepaleserne selv kaller dette mektige fjellet som rager 8848 meter over havet.
Fjellene har virket som en magnet på fjellklatrere fra hele verden. Heldigvis trenger du ikke å være verken profesjonell fjellklatrer, sherpa eller hete Hillary for å nå inn til dem. Med litt pågangsmot og bra helse kan de fleste besøkende vandre i stiene som leder inn og opp i varierende høyder av Himalaya-massivet.
Fjellvandring eller "trekking" er ikke den eneste aktivitet Nepal har å by på. Landet har også rafting-muligheter og sykling i fjellet er blitt svært populært. I den sydlige del av landet, på slettene langs grensen til India ligger Royal Chitwan National Park. Her er både jungel og savanner hvor du kan dra på safari. En populær måte å se villdyra på er å sette seg på elefantryggen og la den lede deg rundt i "bushen". De mer vågale kan dra på jungel-walk med erfarne lokale guider. Den bengalske tigeren er kanskje den mest spesielle dyrevarianten her, men leopard, nesehorn, krokodiller og gaseller er også spennende å "jakte" på.
Til tross for fattigdom, et liv i enkelhet og der sykdom og nød er faste følgesvenner, er nepaleserne utrolig entusiastiske. Deres hjertelige frememtreden er kanskje det som setter de dypeste spor hos dem som har besøkt Nepal.
SPRÅK: Nepali og engelsk
OVERNATTING:
I fjellet overnatter vi i lodger, hos sherpaene . Stort sett dobbeltrom. Standarden er forholdsvis enkel.
VISUM:
Visum er påkrevd, og kjøpes ved ankomst Kathmandu(50USD).
VALUTA:
Rupi. Enklest med kontanter i USD. Ha gjerne med små enheter for tips o.l. Ved utreise betales ca.
VAKSINASJON: For vaksiner som er anbefalt, ta kontakt med vaksinasjonskontor minst to måneder før avreise. Nyttige reiseråd finner du på: https://www.reisemedisin.no/
INNKJØP:
Tibetanske og nepalske tepper. Utskjærte trefigurer. Sportsutstyr. Pruting er vanlig.
TEMPERATUR
På fjellet mars- april og okt. - nov: Max rundt 20 plussgrader. Minimum ca. 5 plussgrader. Om natten kan det synke til 0 grader. Over 3500m ca. 12 grader pluss dagtid, og 1-10minusgrader om natten. Kan være stor variasjon.
I Kathmandu: Max, rundt 25 grader. Minimum rundt 12 grader.
UTSTYRSLISTE FOR FJELLTUREN:
Varmt tøy som for norsk fjellvinter, kanskje litt ekstra: Undertøy, 2 stillongs, sokker, votter, lue, vindtett/vanntett bukse og jakke, ullklær.(Kveldene kan være ganske kjølige, og høyden gjør at det også føles ekstra kaldt). Joggesko og turstøvler. Sokker. Shorts. Sovepose. Solbriller og solkrem med høy faktor. Vannflaske. Lommelykt. Toalettpapir. Våtservietter. T-skjorter og solhatt. Litt snop, "Rett i koppen", druesukker etc. Imodium (fåes reseptfritt på apoteket), plaster mot gnagsår. Sviptursekk. Fjellutstyret pakkes i ryggsekk evt. skipssekk og bæres av bærerne.
REISEVILKÅR for Nepal-tur
1. Bestilling.
Bestillingen omfatter de ytelser som er avtalt mellom arrangøren og den reisende. Eventuelle senere avvik skal bekreftes skriftlig av arrangøren.
2. Betaling.
Ved bestilling betales et depositum på kr 3.500,-. Bestillingen er bindende for kjøperen når depositum er betalt. Kjøperen aksepterer ved bestilling. Reisearrangøren blir først bundet 1 uke etter at depositum er mottatt. Restbeløpet for reisen skal betales senest 60 dager før avreisen. Ved bestilling senere enn 60 dager før avreise, skal hele reisens pris betales umiddelbart ved bekreftelse av plass.
Det taes forbehold om valuta/prisendringer.
Mislighold av betalingsbetingelsene ansees som annullering, og plassene kan bli solgt uten at varsel blir gitt.
Prisen inkluderer:
Flyturen t/r Oslo - Nepal på økonomiklasse, fly/helikopter t/r Lukla. Trekkingtillatelser, parkavgifter, samt fullpensjon på trekking i Everestområdet. Safari i Citwan med fullpensjon. I Kathmandu hotel B/B. Sightseeing i Kathmandu. All nødvendig transport. Norsk reiseleder.
Prisen inkluderer ikke:
Vaksinasjoner og forsikringer. Flyplassavgifter, visum. Lunch/middag utenom trekkingen og safarien. Generelt drikke og tips til guider og bærere. Enkeltromtillegg, avbestilling-, reise og sykeforsikring.
Obs.: "Sosialantropolog Marit Andreassen Konsulentjenester" opptrer som formidler mellom kunden på den ene siden og flyselskap, lokale agenter og hoteller på den andre siden. Således kan ikke arrangøren holdes ansvarlig for forsinkelser/innstillinger eller utgifter ved uhell, skader eller tyveri. Ved uforutsette hendinger eller "force majoure" kan det bli aktuelt å foreta programendringer f. eks. omlegging av reiserute, bytte av transportmiddel, overnattingssted, o.l.
Arrangøren kan heller ikke påta seg ansvar for skader eller sykdom som den reisende måtte pådra seg under/etter reisen, - heller ikke for skadet/tapt bagasje eller verdisaker, men vil yte all den hjelp som er mulig ut fra omstendighetene.
3. Reise/sykeforsikring og avbestillingsbeskyttelse
Den reisende må selv sørge for reise/sykeforsikring og evt. avbestillingsbeskyttelse. Avbestillingsbeskyttelsen ligger ofte i reiseforsikringen. Avbestillingsbeskyttelsen må gjelde fra reisen blir bestilt.
Mangler
Det foreligger en mangel ved reisen dersom den reisende ikke har mottatt de ytelser som inngår i reisen ifølge arrangørens program. Følgende regnes dog ikke som mangler: flyforsinkelser, naturkatastrofer, arbeidskonflikter, strømbrudd og tilsvarende forhold som arrangøren ikke er herre over (Force majeure).
Arrangøren kan avlyse dersom:
I. det ikke melder seg nok reisende til turen. Evt. Avlysning fra arrangøren må skje senest 14 dager før avreise. II. forhold arrangøren ikke er herre over, så som for eksempel krig, som gjør det utilrådelig å gjennomføre reisen.
Når en reise avlyses, har den reisende krav på full tilbakebetaling av reisens pris.
Utover dette kan den reisende ikke gjøre krav gjeldende.
5. Forbehold om endringer og feil i beskrivelsen
Alle opplysninger gis med forbehold om endringer av valutakurser, priser, avreisetider og hoteller som kan inntreffe etter at reisen er bekreftet. Det tas også forbehold om eventuelle trykkfeil, eller at programmet kan bli gjennomført i motsatt rekkefølge eller med andre variasjoner som ikke endrer turens karakter.
6. Tvister og klager
Dersom det mellom arrangør og kjøper oppstår tvister som ikke kan løses i minnelighet, kan kjøperen bringe saken inn for Forbrukerrådet innen 2 uker etter at svar fra arrangøren foreligger og denne har opplyst om fristen. Klage over mangler i forbindelse med overnattingssteder og maten m.v. må fremsettes straks overfor reiseleder eller direkte til overnattingsstedet/restauranten